5/recent-posts/slider1

Ilmoittautuminen päiväkotiin

Me saatiin pieni kosketus päiväkotimaailmaan kun päätettiin että laitetaan Pimi päiväkotiin syksyllä. Oberreuten Gemeinde eli kunta laittoi kutsun kaikille 0-14-vuotiaille jotka mahdollisesti tarvitsevat päivähoitoa. Näyttää kuitenkin siltä että alle kaksi vuotiailla ei ole mitään asiaa päiväkotiin (meidän kylässä).

Olimme kaikki vanhemmat kutsuttuja ilmoittautumisiltaan. Ensin esiteltiin talo ja sitten he kertoivat mitä siellä päiväkodissa tehdään ja hieman päivärytmistä. Aluksi on vapaata leikkiä sitten brotzeit eli välipala. Sitten on hieman ohjattua ohjelmaa, aamunavaus jne. Tämän jälkeen n. klo 11 he lähtevät ulkoilemaan, josta sitten klo 12 voivat vanhemmat hakea lapsen kotiin. Tai sitten ne jotka jäävät syömään ja pienet menevät klo 12.30 aikoihin nukkumaan. Klo 13.15-14.00 on nukkuma-aika, silloin on talossa hiljaisuus kaikkien lasten pitää huilata eikä lapsia sinä aikana saa hakea päivähoidosta. Alle kolme vuotiaat saavat olla hoidossa vain klo 8-14 välisen ajan. Muutenkin päiväkoti on auki vain klo 7-16.15 ja perjantaisin vain klo 13.15 asti. 

Joten me vanhemmat saamme aika lailla toivoa ja valita miten lapsemme on hoidossa. Kolmipäiväinen viikko on mahdollista ei kuitenkaan suotavaa. Lapset jäävät jälkeen muista ja joka päivä on jotain ohjelmaa ja askartelua. Joten tässä nyt mietitään kovasti että mitä tehdään? Joko neljä päivää viisi tuntia hoidossa tai kolme päivää kuusi tuntia hoidossa. Tai sitten jotenkin ihan toisella tavalla?

Alkuun on vielä (varsinkin) pienillä 4-12 viikon totuttelujakso. Siinä tutustutaan aluksi rauhassa äidin kanssa, sitten äiti menee 15 minuutiksi kahvihuoneeseen. Seuraavalla kerralla puoleksi tunniksi jne. Katsotaan että lapsi tottuu ja tuntee olonsa hyväksi.

Joten ihan alkuun en pysty sopimaan työnantajan kanssa että tulenpa syyskuun alusta töihin. Se ei vain kertakaikkiaan onnistu heti. Joten on parempi katsoa rauhassa miten menee Pimin alku ja sitten vasta alkaa miettiä mitä ja miten ja miksi sitä tekisi töitä. Joten kahdeksan tunnin työpäivät eivät taida myöskään onnistua. 


Päiväkodissa on vain kolme ryhmää, yksi kaksi vuotiaiden ryhmä ja kaksi yli kolme vuotiaiden ryhmää. Alunperin päiväkoti oli suunnattu vain kahdelle ryhmälle. Tämä ns. Taaperoryhmä oli perustettu pakon vuoksi kun tarve kasvoi yht’äkkiä. Ennen vanhaan lapset laitettiin päiväkotiin vasta neljän vanhoina. Nykyään jo kaksi vuotiaana, aikasempi ei ole meillä päin mahdollista.

Koululaisille on mahdollista saada iltapäivähoito 14. ikävuoteen asti. Aika luksusta.

Lopuksi he esittelivät hinnaston. Krippe ryhmään eli alle kolmevuotiaat voivat olla päiväkodissa vain max. 20 tuntia viikossa. Se maksimi maksaa maksaa vain 50 egua + materiaalikustannukset 2,50e. Ruoka maksaa 3,50 euroa per päivä. Pienille voi viedä omat ruuat mukana. Henkilökunta lämmittää ruuan heille. Yli kolme vuotiaille mentiin tuntimäärän mukaan alkaen 50 egusta ja maximi taisi olla 80e + ruoka +materiaali. Joten meidän kylässä  päivähoitomaksut on erittäin halpaa.

Elämme jänniä aikoja kun Pimin päiväkotielämä syksyllä alkaa. Kirjoittelen siitä varmasti myöhemmin.
Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen
Bloglovin' ja Blogit.fi

2 kommenttia

  1. Uijui, todellakin jänniä aikoja! Suht samalta kuulostaa systeemit tietyiltä osin kuin meilläkin, vaikka isommalla paikkakunnalla asutaankin. Kovasti tsemppiä jo nyt, vaikka syksyyn onkin vielä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Saas nähä miten Äiti selviää syksyllä, luulen että tekee tiukkaa kun ilmoittaumisen jälkeen jo itketti. :)

      Poista