*** Kaupallinen Yhteistyö ***
Mietitkö mahdollisesti miten hakea työpaikkaa Saksassa? Mitä kannattaa ottaa huomioon töitä hakiessa? Eroaako töiden hakeminen jotenkin suomalaisesta tavasta?
Tähän artikkeliin keräsin 5 tapaa hakea työpaikkaa Saksassa.
Tähän artikkeliin keräsin 5 tapaa hakea työpaikkaa Saksassa.
Tähän lisään vielä, että nämä kokemukset ovat minun omiani. Huomaa, jos haet eri alan töitä niin vaatimustaso nousee. Minun omat kokemukseni koskevat hotelli- ravintola- ja suurkeittiöalaa. Toki osassa tapauksissa voidaan soveltaa myös näitä vinkkejä.
1. Ole oma itsesi
No tämä on varmasti selvä juttu. Tarkoitan tällä sitä, kun olet muina miehinä ostoksilla ja autolle palatessasi sinulla on työpaikan tarjouslappu oven kahvassa.
Aluksi ihmettelin, että kuka on jättänyt jonkilaisen ”sakkolapun” ovenkahvaan. Ajattelin myös, että se on tulevan pomoni kirjoittama lappu, joka muistuttaa, että soita. Tarkemmin lappua luettuna tajusin, että joku ihan oikeasti tarjoaa minulle töitä. Tarkistin numeron netistä ja paikallinen rautakauppias tai osastopäällikkö tarjosi minulle töitä.
Aluksi ihmettelin, että kuka on jättänyt jonkilaisen ”sakkolapun” ovenkahvaan. Ajattelin myös, että se on tulevan pomoni kirjoittama lappu, joka muistuttaa, että soita. Tarkemmin lappua luettuna tajusin, että joku ihan oikeasti tarjoaa minulle töitä. Tarkistin numeron netistä ja paikallinen rautakauppias tai osastopäällikkö tarjosi minulle töitä.
En ihan oikeasti tiedä mistä hän oli keksinyt että haen töitä. Lukiko minulla otsassa etsin töitä, vai mitä? Vai oliko minun minillä ja sen perässä olevalla suomenlipulla jotain tekemistä asian kanssa? Eihän kukaan voi haluta palkata töihin ketään ihan randomisti? Vai voiko?
Joten vinkkini on ole oma itsesi ja saatat saada töitä. Tällä kertaa jätin soittamatta tähän numeroon, säilytän numeron kuitenkin kaiken varalta jos nykyisessä paikassa menee sukset ristiin.
2. Kävele sisään
Töitä voi (varsinkin hotelli- ja ravintola-alalla) hakea kävelemällä paikkaan sisään. Kysyt reippaasti onko töitä tarjolla. Se on ehkä paras tapa, olet samalla itse oma käyntikorttisi ja kiireiset hotellin/ravintolan omistajat kiittävät. Heidän ei tarvitse laittaa ilmoituksia lehtiin tms.
Pari vuotta sitten tein juuri näin ja sain töitä. Saatat ehkä muistaa ettei se mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Pari kuukautta oli kaikki hyvin, mutta sitten alkoi tapahtua. He maksoivat viimeisen palkan käteisenä ja sitten he hävisit kuin tuhka tuuleen. Jättivät meidät työntekijät kuin nallit kalliolle. Vieläkin harmittaa, että uskoin heihin. Mutta aika parantaa haavat.
Tästä työpaikasta ja miten siinä oikein kävi voit lukea näistä kirjoituksista:
Viime kesänä yksi meistä työntekijöistä oli haastanut heidät työtuomioistuimeen ja yllättäen he eivät saapuneet paikalle. Lopulta juttu raukesi niin, että heitä ei saatu enää kiinni. He ovat ilmeisesti lähteneet Sveitsin puolelle, koska kuulemma Saksalla ja Sveitsillä ei ole yhteistyösopimusta (tästä on vain kuulopuheita, ei faktaa).
3. Ikkunailmoitukset
Monissa liikkeissä on ovien pielissä ilmoituksia, että he hakevat työvoimaa. Esimerkiksi ruokakaupat, vaateliikkeet, huoltoasemat jne. Joten näissä tapauksissa, eikun rohkeasti ilmoittautumaan. Niin kuin aikaisemmin sanoin, olet itse paras käyntikorttisi.
Olen monesti miettinyt hakemista meidän lähikauppaan, he ovat hakeneet työntekijöitä juuri tällä tavalla. Kuitenkin joku on estänyt minua hakemasta ja hyvä niin. Huomasin meinaan viime kesänä, että vanha tuttu työkaveri on siellä töissä. Enkä mistään hinnasta haluaisi työskennellä hänen kanssaan, enää ikinä.
4. XING ja Linkedin
Näistä kahdesta vaihtoehdosta XING on käytetyin Saksassa. Varsinkin, jos haet toimisto- tai asiantuntijatöitä, tätä suositellaan. Ei muuta kuin kirjaudu ja linkittäydy, josko se täydellinen työpaikka löytyisi sitä kautta. Itsellä ei ole kummastakaan kokemuksia, koska minun alallani ja tällä seudulla sille tuskin on tarvetta.
5. Tee hakemus
Viimeinen, mutta ei vähäisin tapa on vanha kunnon hakemus. Näet ilmoituksen lehdessä, netissä tai jossain muualla. Teet hakemuksen ja CV:n, lähetät ne ja sitten odotat.
Parhaat neuvot työnhausta Saksassa antaa Marian Työpaikka Saksassa -blogi. Hän on kirjoittanut kaksi e-kirjaa, jotka voi maksua vastaan ladata itselle.
Vuonna 2013 tein useita hakemuksia ja vain muutamasta tuli vastaus. Hakemuksen teko vieraalla kielellä oli yllättävän vaikeaa, varsinkin, kun Jumi ei osannut minua auttaa. Silloin saksankielen taitoni oli ihan nollissa, joten nykyään hakemuksen teko menisi varmasti paljon paremmin. Ja uskon, että Marian e-kirjat auttavat, kun haluat kirjoittaa täydellisen hakemuksen.
Linkki maksullisiin e-kirjoihin.
Linkki maksullisiin e-kirjoihin.
Joten ei muuta kuin hakemuksen tekoon. Toivon, että tämä artikkeli 5 tapaa hakea työpaikkaa Saksassa, auttaa ja rohkaisee sinua hakemaan töitä Saksassa.
Oletko sinä hakenut töitä jollain muulla tavalla?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti