perjantai 12. toukokuuta 2017

Nahkahousubileet


Keväällä ja kesällä täällä päin juhliin on tarkoitus mennä "kansallispuvuissa". Dirndl tai nahkahousut vain päälle ja menoksi. Minusta on hienoa että täällä tätä perinnettä vaalitaan eikä ketään todellakaan hävetä laittaa kansallisasua päälle (vrt. Suomi?) päin vastoin. Täytyy kyllä sanoa että nämä puvut ovat niin hienoja joten kyllä niitä kelpaa näytellä. Varsinkin naisten/tyttöjen dirndlit ovat kuin karkkeja, niitä löytyy kaikissa ihanissa väreissä. 





Dirndl

Varsinkin laadukkaat ja kalliit asut ovat ilosilmälle, itsellänihän on ihan halpisversio. Hyvänlaatuinen Dirndl voi maksaa jopa 1000€ enemmän on toki mahdollista. Dirndliin kuuluu aluspaita, alushame, mekko (voi olla myös kaksiosainen) ja essu. Asun kruunaa kengät (mustat nahkaiset tai lehmännahkapuukengät), laukku, koru ja hiukset joihin voi laittaa kukkia tai ranskanletin (erilaisia ihania variaatioita, vain taivas on rajana). Kylmän ilman sattuessa asun päälle laitetaan villatakki, sekin on usein tyylikkäämpi kuin perusvillatakki. Tytöillä on nykyään paljon nahkahousuja ja ruutupaidan kanssa varsin näyttävän näköistä. Naisilla voi olla myös hattu, jossa voi olla sulkia ja kukkia tms. Mielestäni erittäin tyylikäs asuste, piste iin päälle.



Viehscheid 2012

   Lederhosen

Lederhosenit eli nahkahousut voivat olla saksanhirven- tai kauriinnahkaa. Hyvälaatuiset voivat maksaa jopa 600€ ja ne ovat kirjailtuja. Asuun kuuluu paitapusero joka voi olla kokonaan valkoinen (tai ruudullinen). Materiaalina puuvillaa tai puuvilla/pellavaa. Valkoinen paita on tapana kirjailla omistajan nimikirjaimilla. Nahkahousuihin kuuluu myös henkselit ja joka alueella on omanlaiset kuviot niissä. Tällä alueella niihin kuuluu edelweis-kukat. Henkselit ovat myös nahkaa ja kangasta ja ovat kirjailtu. Olennaisena osana asuun kuuluu myös hattu, jossa ihania pieniä työkaluja. Kengät varsinkin virallisissa juhlissa ovat mustat nahkakengät ja ei niin virallisissa lehmännahkapuukengät. Sukat ovat villaiset harmaalla pohjalla ja muutamat vihreät raidat varressa. Extrana ovat vielä ns. pohkeenlämmittäjät eli harmaat joissa vihreät raidat ylhäällä ja alhaalla. Miehillä on myös kylmän ilman varuille villatakki. Miesten vaatekaapista löytyy useat nahkahousut  ja löytyy lyhyttä ja polvipituista versiota. Itse henkkohtaisesti tykkään polvipituisista enemmän. 





Mutta tarkoituksenani oli kirjoittaa näistä "nahkahousubileistä" tai niin kuin minä näitä kutsun. Oktoberfestien kävijät tietävätkin että miten tämä homma toimii. Kalja virtaa ja tanssitaan tuoleilla ja pöydillä. Täytyy sanoa että saksalaiset lämpeävät nopeasti juhlatunnelmaan musiikista riippumatta. Itse olen hieman "varautunut" suomalainen ja tarvitsen hieman rohkaisua (tai sitten se musiikki ei vain ole ollut minun juttu).


Nahkahousubileiden oikea nimi taitaa olla FESTZELT eli juhlateltta. Esiintymässä on paikallisia (tai kauempaa) yhtyeitä, ne voivat soittaa volksmusik eli kansanmusiikkia tai schlagermusik eli iskelmämusiikkia. Tai sitten he soittavat jotain  cover-kappaleita kansanmusiikin tahtiin. Mutta sitä koitan sanoa että saksalaiset/baijerilaiset/allgäulaiset lämpenevät kaikenlaiselle musiikkityylille. Heti kun bändi aloittaa soittamisen niin ihmiset innostuvat ja ottavat penkit ja pöydät haltuun. Suomalaisena voin vain ihailla, suomalaiset tarvitsevat rohkaisuryypyn tai pari.





Saksalaiset rakastavat kappaleita joissa saa leikkiä. Kappaleen tahtiin menee koko porukka lattialle ja kurvaavat välillä oikealle/vasemmalle/eteen/taakse. Yhdessä kappaleessa uidaan, hypitään jne. Näitä kappaleita on monia ja aina yhtä innokaasti ovat kaikki mukana "leikkimässä". Volksmusiikin tahtiin pitää ottaa naapurista käsi kynkkään ja heilua sillä lailla edestakaisin. Näissä Festzelt-bileissä on yhtenä osana myös se että PROSIT-kappale tulee aina vähän väliä. Silloin pitää nostaa juoma ilmaan ja juoda vasta lopuksi. Laulaja huutaa zigizagizigizagi ja juhlaväki vastaa heiheihei!! Tätä kuulee (varsinkin) miesporukoiden illanvietoissa tai oikeastaan missä vaan ympäri Saksaa.





On hienoa huomata että varsinkin meillä päin nämä bileet järjestää aina joku yhdistys/seura. Jonka seurauksena kaikki työntekijät ovat vapaaehtoisia. He saavat toiselle päivälle ilmaisliput ja ruuat ja juomat työpäivänä. Näin nämä yhdistykset keräävät rahaa. Se on myös hauska huomata kuinka järjestelmällistä koko touhu on. Bonkasse:sta pitää käydä ostamassa ruoka-ja juomalipukkeet jonka kanssa menet seuraavalle tiskille. Siellä yksi hoitaa asiakaspalvelun ja yksi paistaa makkarat ja toinen tekee ranskanperunat. Valitettavasti mitään gourmet-ruokaa ei ole tarjolla. Mättöä. Currywurstia, ranskanperunoita, makkaraa ja sämpylää, ruokarajoitteisella voi olla hieman vaikeaa (niin kuin allekirjoittaneella). Joskus saattaa olla pihviä tai jotain muuta lihantapaista tarjolla.





Näihin bileisiin ovat myös lapset ja nuoret tervetulleita. He saavat erivärisen rannekkeen ja heidän pitää poistua klo 24 mennessä. Saksassahan on laillista että 16-vuotias saa ostaa ja juoda kaljaa ravintolassa ja 14-vuotias saa juoda olutta vanhempien seurassa. En tiedä, usein puhutaan kuinka hyvä asia se on että nuoret oppivat aikaisin ravintolakäyttäytymisen, oppivat nopeasti aikuisten tavat. Itse en ole ihan niin varma, olen nähnyt sen toisen puolen kun nuori käyttäytyy sikamaisesti ravintolassa. En tiedä onko se vain täällä meillä päin mutta nuoret (ei kaikki) osaavat olla huonosti käyttäytyviä kun saavat hieman ohrapirtelöä kiduksiinsa. Mielestäni nuoret voisivat odottaa sen pari vuotta ja päästä sitten vasta baariin. Hups, nyt lähdettiin taas sivuraiteille.


Teltassa on siis keskellä nämä penkit ja pöydät näteissä riveissä ja niiden päällä tanssiminen on sallittua. Reunoilla on bonkasse:t, kaljapiste/baari, viinibaari, ruuannoutopiste ja takanurkassa baari josta saa paukkuja ja snapseja. Vessat on yleensä ulkopuolella ja ne on sellaiset kuljetettavat vaunut. Toimii ihan normaalisti vesivetoisesti, eli ei mitään bajamajoja. Tupakkapaikka on yleensä ulkona mutta jos on huono ilma niin silloin ihmiset polttavat teltan sisällä(?!!). Erillistä narikkaa ei ole, kaikki ovat jättäneet takin autoon tai jonnekkin. Mutta jos haluat jättää takin jonnekkin turvaan niin voit kysyä joltain henkilökunnalta voiko jättää takin turvaan toiselle puolelle. Itse jätin kerran takin pöydän alla roikkumaan, ja ainakin viimeksi oli tallessa.





Kello 24 aikoihin huomaa yht´äkkiä että porukkaa on vähentynyt (teinit ovat poistuneet) ja paljastuu kaikennäköistä juhlijaa. Jotkut ovat tukevassakin humalassa, yleensä meininki on ihan leppoista. Kunnes joku pullistelija tulee paikalle ja siitä voi syntyä ikävää jälkeä. Vartijoita on kuitenkin reilusti ja nappikuulokkeiden avulla saa yhteyden ja tilanne voi olla nopeasti ohi. Häiriköitsijä viedään pois, yleensä teltan ulkopuolelle viilenemään. Tappeluita en ole hirveästi nähnyt mutta kyllä niitä on täälläkin päin, valitettavasti. Alkoholilla on yleensä osuutta asiaan. Joskus bileisiin tulee naapurikylistä niitä rähisijöitä ja vain tappelu mielessä.


Yhteenvetona voisin suositella tällaisia aitoja kyläbileitä, varsinkin jos Oktoberfestit on niin nähty mielestäsi. Keväällä ja kesällä on vähän joka kylässä ja pitäjässä omat festit. Meidänkin kylällä on yleensä kolmet festit (ilman telttaa) ja silloin on sitä aitoa ja oikeaa meininkiä. Herzlichen Willkommen!



Valitan kuvien huonoa laatua, kännykän kamera vain on niin surkea.



Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti