sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Viehscheid eli lehmäjuhla


Oberstaufen 2016



Tämä kiukkunen lehmä keksi lehmänkellolle toisenlaista käyttöä.


Täytyy sanoa että syksyisin täällä on oma tunnelmansa. Syykuussa saattaa olla vielä lämpimiä päiviä ja tämä onkin sesonkiaikaa hotelleille ja ravintoloille. Syyskuun puolessa välissä alkaa ihan paras meno, nimittäin lehmäjuhlat. Meillä päin tätä kutsutaan Viehscheidiksi. Lehmät ovat viettäneet kesän vuorilla ja kun talvi on tulossa niin lehmät ajetaan alas. Ja sitä juhlitaan isosti, lehmät koristellaan lehmänkelloilla, kukkasilla, havuilla ja muilla koristeilla. Umzug eli kulkue kulkee läpi kylän, miehet ja pojat nahkahousuissaan, naiset ja tytöt Dirndlit päällä. Kulkueessa voi olla mukana myös hevosia, poneja ja vuohia, ne ovat myös koristeltu asianmukaisesti.




Oberstaufen 2016


Kulkue tulee päätepisteeseen ja laitetaan hakaan odottelemaan hakijoita. Haitarimusiikki soi ja kalja virtaa. Tarjolla on pommes (ranskanperunoita), schupfnudel mit sauerkraut  (pastaa jossa seassa hapankaalia, sipulia ja pekonia) sekä bratwurstia (makkaraa), steak (pihviä) tai leberwurst (kts. vanha kirjoitus) im semmel eli sämpylässä. 



Nahkahousut hommissaan.

Jossain vaiheessa vapaana haa´ssa olleet lehmät otetaan kiinni (vähän kuin poroerottelussa, jos se nyt yhtään selventää). Ja laitetaan sitten kiinni poikkipuihin, lehmien omistajat tulevat ne myöhemmin hakemaan. 



Oberstaufen 2016


Nahkahousuilla on tapana polttaa myös erikoistupakkaa, vaikkei normaalisti polttaisi niin tässä juhlassa se on "pakko". Ihan vaan tiedoksi että Itävallan puolella joissain kylissä näissä juhlissa myös lapset saavat polttaa tupakkaa!! On aika härskin näköistä kun 8-vuotias tyttö polttaa kuin vanha tekijä.



Oberstaufen 2012

Meidän pikkukylällä on omat juhlansa, ihan pienessä mittakaavassa. Kulkueessa taitaa olla vain kolmisenkymmentä lehmää. Oberstaufenissa jossa on ISOT juhlat, siellä on n. 700 lehmää. Maiernhöfenissä on n. 200 lehmää. Näitä juhlia on kolmen viikon aikana useita. Allgäussa avauksen tekee aina Oberstaufenin lehmäjuhlat. Lehmäkulkue saattaa kävellä pitkänkin matkan vuorelta alas. Hochgratilta tai viereisiltä vuorilta (esim. Falken, Rindalphorn) Falkenilta matkaa alas Weissachiin (jossa ne Oberstaufenin lehmäjuhlat konkreettisesti ovat) on 15 km. Pisin matka taitaa olla Maiernhöfenin lehmillä, tämä kulkue kulkee 35 km:n matkan. Minä aluksi luulin että ei ne oikeasti kävele niin pitkää matkaa, mutta näin ne ihan livenä matkalla (katso kuva instagramista). Huh, täällä on ollut tänä vuonna kova helle joten paimenpojat/tytöt ja lehmät tietää tehneensä. 



Muutama lehmänkello.

Tarjolla on myös markkinameininkiä kun myynnissä on Obstlerista (viinaa) Flammkucheniin (ranskalaista pizzaa) ja puukengistä hattuihin. Maierhöfenissä on myös tivolitunnelmaa, lapsille on tarjolla karusellia ja "narunvetoa".



Nämä tässä ovat laukkuja eivät syötäviä pipareita.



Markkinoilta voit ostaa hattuusi työvälineitä.


Oberstaufen 2016, tämä lehmä on puettu asiaankuuluvin varustein.


Voin sanoa että näissä juhlissa pääsee aitoon perinteiseen saksalaiseen tunnelmaan. Ja tätä ei ole tehty vain turisteja varten. Vaan tämä perinne on jatkunut vuosikausia ja varmasti jatkuu vielä toiset. Suosittelenkin tänne matkustamista juuri silloin. Jos kunto riittää niin voi käydä läpi kaikki lehmäjuhlat lähialueella. Linkki Allgäun alueen Viehscheid tarjontaan. Vielä kerkeää tämän vuoden lehmäjuhliin jos olet nopea. Herzlich Willkommen!




Maiernhöfen 2016 ja alppitorvet


Maiernhöfen 2016

Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

4 kommenttia:

  1. Oooh! Toivottavasti Viehscheideja on viela menossa kuun lopussa .... olen Itavallassa parin viikon paasta, ja Münchenissa lokakuun alkupuolella - tama olisi sopivaa viihdyketta tallaiselle maalaistytolle :)

    VastaaPoista
  2. Ooh.. Pieni tarkennus. Flammkuchen on muuten Elsassista, Strassbourgin tienoilta, eräänlainen suolainen piiras, jossa on juustoa ja kinkkua. Näitä on joskus Lidlissä. Mistään "ranskalaisesta pizzasta" ei ole kyse ja nimi ihan Ranskassakin on Flamm (tuli) kuchen (kakku?). Pariisissa sitä saa Alsace-paikoista eli maakuntaerikoisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liekkipiiraaksi tätä ainakin kutsutaan, helppo tehdä itsekin

      Poista