Leberkäse,
Fleischkäse, Fleischlaib tai Brühwurstsorte on
Saksalainen, Itävaltalainen ja Sveitsiläinen 200 vuotta vanha perinneruoka. Tämä on toinen "paikallinen" herkku jonka esittelen, jota
täällä asuvat vetelevät napaan miltei joka päivä. Ainakin
allekirjoittaneen toinen puolisko söi tätä aikaisemmin joka
päivä.
Leber =
Maksa
Käse =
Juusto
Noin
vapaasti suomennettuna, mutta Baijerilaisessa versiossa ei ole
kumpaakaan.
Sanat
tulee vanhoista sanoista
kuten Lab & Kasi tai Laib & Käs. Laib tarkoittaa
sanaa limppu.
Leberkäse
paistetuilla kananmunilla, perunasalaatilla, salaatilla ja
Brezelin kera.
|
Tarjoillaan
perunasalaatin tai paistettujen perunoiden kanssa. Mutta
halutessasi Ochsenaugenin eli paistetun kananmunan
kanssa. Makean tai tavallisen sinapin kanssa, itse tykkään enempi
suomalaisesta sinapista. Minun mielestä maistuu kaukaisesti HK:n
siniseltä, sillä erotuksella ettei ole ollenkaan jauhoja.
Baijerilaiseen Leberkäseniin tulee esim. naudanlihaa,
rasvaista possunlihaa, pekonia, vettä, suolaa ja meiramia.
Kutterissa jauhetaan sileäksi massaksi ja kaadetaan vuokaan ja paistetaan uunissa.
Leberkäse
suomalaisen perunasalaatin ja sinapin kera, nam!
|
Leberkäse neljälle
hengelle:
400 g
Vähärasvaista naudanlihaa
400 g
Rasvaista sianlihaa
200 g
Pekonia
250
ml Vettä
1 tl
Suolaa
1 tl
Valkopippuria
1 kpl
Sipuli
1 rkl
Meiramia
Voita
vuuan voiteluun.
Lihakaupasta
tai ruokakaupasta voi ostaa valmiin seoksen
nimeltään Brät tai Wurstteig valmiissa
vuuassa ja sitten se paistetaan uunissa. Yhden kilon vuoka
paistetaan 175 asteessa n. 1,5 tuntia ja vesiastia laitetaan pohjalle jotta tulee kosteutta.
Leberkäseä
maustetaan myös sipulilla, chilillä tai pizzamausteilla (emmental,
pun & vihr paprika, suolakurkku, kinkku ja pizzamauste). Näin keväällä kausituotteina saatavana myös Bärlauchin eli Karhunlaukan kanssa. Henkilökohtainen suosikkini on Chilileberkäse, nams!
Lämpimiä
Leberkäsesämpylöitä myydään lihatiskeillä, ruokakaupoissa,
huoltoasemilla, grillikioskeilla (Imbiss) yleensä ottaen missä vaan.
Olihan tämä vähän kuiva, kun välissä ei ollut mausteita. |
Myydään myös kylmänä eli sämpylän välissä on muutama ohut
viipale Leberkäseä ja pari suolakurkkuviipaletta.
Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu
Instagramissa: asentajahiltunen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti