sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Saiskos olla hernekeittoa kahdella nakilla?


Lupasin hieman esitellä myös paikallisia herkkuja, joten tässä ensimmäinen.

Erbsensuppe tai Erbseneintopf

Suomessa asuessani hernekeitto on ollut aina suosikkilistalla, vaikka jälkipelit välillä hieman häiritsevät. Kerran ollessamme laskettelmassa näinkin listalla Erbsensuppen eli hernekeiton. Mikäs sen mukavampaa kuin laskettelun jälkeen syödä kuumaa hernerokkaa. Mutta olisittepa nähneet ilmeeni kun keitto tuli nenän eteen. Keiton "päällä" nökötti kaksi wienerleä eli nakkia. Hetken siinä mietin että miten tämä pitää syödä? Lusikoida ensin soppa naamaan ja sitten nakit jotenkin koittaa saada pienemmäksi ja suuhun? Vai ensin syödä ne nakit ja sitten lusikoida soppa? No pöytään oli kuitenkin tuotu lusikka, haarukka ja veitsi. Eli ekaksi vaan lusikoin keiton naamaan ja sitten pilkoin nakit pieniksi. Täytyy sanoa että maku oli erittäin hyvä ja lopuksi nakit kruunasivat annoksen. Nakin ystävänä homma toimi. :D Jos vertaa suomalaiseen hernekeittoon niin olihan tässäkin sianlihaa vain vähän eri muodossa.


Tässä on tällainen sileä hernekeitto, nams!

Erbseneintopfia (joka on paksumppaa kuin keitto) eli hernemuhennosta tai hernepataa löytyy niin monessa muodossa kuin on tekijöitä. Vähän että mitä se kokki tänään on kaapista löytänyt. Voi sisältää perunaa, porkkanaa, selleriä (tai muita juureksia), sipulia, purjosipulia, pekonia, makkaraa, Kassleria (joka on täällä vähän eri kuin Suomen kassler). Einlagena eli mitä tulee siihen sopan päälle voi laittaa esim. Cabanossia (tämäkin on ihan erilaista makkaraa kuin Suomen cabanossi) tai yksi pari Wienerleä eli ne kaksi nakkia. Mausteina on käytetty mm. suolaa, meiramia ja timjamia. Tämän voi tehdä kuivatuista herneistä (niin kuin Suomessa) tai sitten tölkki- tai pakasteherneistä. Keiton voi myös soseuttaa ja tehdä keitosta vähän "hienomman" kerman kera tietenkin.


Erbseneintopf ohje 6:lle syöjälle:

500g kuivattuja herneitä
2 kpl isoa porkkanaa
2 kpl isoa perunaa
1 kpl sipuli
300g pekonia tms.
6 kpl makkaraa tai 6 paria nakkia
pippuria
lihalientä
suolaa

- Liota kuivattuja herneitä yön yli, huuhtele ja keitä. Kuori valkoinen vaahto pois.
- Kuori ja pilko juurekset pieniksi kuutioiksi ja lisää keittoon. Lisää keittoon myös kokonainen sipuli.
- Pilko pieneksi pekoni ja lisää keittoon.
- Lisää pippuri ja lihaliemi.
- Keitä tunti tai kaksi, tarkista maku ja lisää vasta sitten suola.
- Lämmitä makkarat kattilassa.

Guten Appetit!!




Meitä voit seurata myös
Facebookissa: Suomalainen im Allgäu 
Instagramissa: asentajahiltunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti